четвъртък, 20 август 2015 г.

Аутизъм

Приятели,
наболяла е темата за децата аутисти. Информацията по този въпрос е доста, но реших да ви представя най-важното ( според мен ) само в няколко реда. Опитала съм се да изчистя и систематизирам максимално нещата, за да са ясни и достъпни за всички. 
     Аутизмът представлява усамотяване, самоизолиране. Това е разстройство на социалното развитие, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой свят. Това е генерализирано разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър. Трите основни симптома според класификациите на психичните заболявания са:

1) нарушение в социалните взаимоотношения - липсват социална усмивка, мимика, зрителен контакт, липсва емоционална реакция.

2) нарушения на речта и езика – речта липсва или е неразбираема за околните, липсва спонтанна имитация на действията на другите. Характерни са стереотипни, повтарящи се, своеобразни изрази, както и неологизъм, ехолалия, изговаряне на мисли на глас.

3) стереотипен, повтарящ се репертоар на действия и интереси - стереотипни, необичайни действия или тясно ограничени специални интереси (ритуали, фиксирано наблюдаване на движещи се обекти), стереотипни и повтарящи се маниеризми (въртене на пръсти пред очите, люлеене върху стол, подскачане).

     Успешните интервенции в момента са насочени към поведенчески техники, като важна тяхна характеристика е, че не са концентрирани изцяло върху детето, а засягат и неговата среда, която учи как да се справя със странностите на аутистичното дете. При съмнение за наличие на някои от симптомите, потърсете консултация със специалист. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар