четвъртък, 20 август 2015 г.

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност ( СДВХ )

     Реших, да ви запозная и със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност ( СДВХ ).
Това e заболяване, което засяга в зависимост от критериите на диагностициране приблизително 3-5% от населението на света. Проявява се през ранното детство посредством силно изразена импулсивност, хиперактивност и неспособност за самоконтрол и концентрация. СДВХ се проявява два пъти по-често при момчета отколкото при момичета. СДВХ се приема за хронично заболяване при което между 10% и 60% от засегнатите деца продължават да проявяват симптомите и като възрастни. Много успяват да развият механизми на компенсиране, което им позволява да минимизират симптомите и/или техните последствия. Това е причината СДВХ да се е приемало традиционно за детско заболяване. СДВХ започва да се диагностицира при възрастните едва през последните двадесет години.
     СДВХ има генетичен компонент.Като терапия се използват предимно комбинация от медикаментозно лечение и психологическа интервенция. Според Американската Академия по Педиатрия (American Academy of Pediatrics) медикаментозно лечение със стимуланти и/или поведенческа интервенция се приемат за адекватна и като цяло безопасна терапия на СДВХ.
     Патофизиологията на СДВХ не е изцяло изяснена. В литературата е описано забавяне на развитието на някои мозъчни структури средно с около 3 години. Забавяне се забелязва в развитието на челния дял и слепоочния дял на крайния мозък. От друга страна се забелязва ускорено развитие на моторния кортекс. Съчетанието от ускорено развитие на моторния кортекс и забавено развитие на гореспоменатите части на крайния мозък се приема за причина на някои от симптомите - силно изразена двигателна активност, неспособност да се стои в покой.
     Понастоящем няма обективен тест с които да се установи СВДХ. Повечето симптоми се случват от време на време при всеки. При СВДХ пациентите обаче, честотата на тези симптоми е значително по-голяма. Като при повечето заболявания диагноза се поставя от квалифициран специалист въз основа на определени критерии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар