четвъртък, 20 август 2015 г.

Цветови гнозис и гнозис за форма

Здравейте приятели,
много се говори за сензорното възпитание на децата и по-специално за развитието на цветовия гнозис. С тези няколко реда, бегло засягам темата и се надявам да ви бъде интересно и полезно. Ще прибавя и няколко важни реда за развитието на гнозиса, свързан с формите. 
     Интересен факт е, че децата се научават да възприемат цветовете и по тях да разпознават предметите още през кърмаческа възраст. Това различаване обаче е много елементарно. През втората и третата година те продължават да усъвършенстват възприятията си, като започват да отделят цвета от предмета.

     Естествено и нормално е едно дете на 3 години да назовава цветовете – червен, жълт, зелен и син. Някои деца могат да назовават също така белия, черния и кафявия цвят. Това зависи от целенасочените опити на родителите да ги научат на това. Но не би било правилно родителите да се увличат в това отношение. Разпознаването и назоваването на четирите цвята са напълно достатъчни за ранната възраст. Не трябва да се забравят и индивидуалните различия на децата и съобразно с тях да се усложняват задачите за цветовото разпознаване и назоваване.
    В практиката е залегнало убеждението, че децата от най-ранна възраст предпочитат червения цвят. Затова често, когато родителите купуват играчки, избират червени и лъскави.

     От възпитателна гледна точка не е най-важно кой цвят детето предпочита или възприема най-рано. По-важно е да му се осигури възможност да възприема не само един цвят, било то и най-предпочитаният, а повече и по-разнообразни, защото всеки цвят е нов дразнител, дава нова информация и влияе благоприятно върху зрителното развитие.
  Най-малките деца предпочитат по-ярките и по-наситените цветове. Но задачата на сензорното възпитание в тази възраст е да приучи детето да възприема и различава цветовете един от друг. Затова както сред играчките, така и в облеклото и домашната обстановка трябва да има разнообразие от цветове. Но си струва да се отбележи, че всяко нещо, което е прекалено, не е полезно. Прекаленото разнообразие и много силно крещящите тоново уморяват зрението. И тук е нужна умереност и естетика в подбора и съчетанието на цветовете. На окото действат по-добре меките и топли тонове. Прекалената пъстрота създава неустойчиво внимание и детето трудно се съсредоточава, следователно много бавно или почти не възприема цветовете.


     Кръг, квадрат, триъгълник - да се познават основните фигури от най-ранна детска възраст, е много важно. Различните характеристики и уникалността на формите подготвя децата за справяне с по-сложни математически понятия от геометрията и алгебрата. Докато малките учат, се засилва наблюдателността им. С формите те запаметяват специфичното за ъглите, страните и правите линии. Докато наблюдават образци, от друга страна, те се научават да откриват бързо прилики и разлики, както и да създават собствени модели.

Дано да съм била полезна :) За въпроси или допълнителна информация съм на ваше разположение :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар